Nye indlæg

 

Pas på dit krybbefoder

09-03-2017
ADVARSEL PAS PÅ DIT KRYBBEFODER
 
En af vores klienter mistede i går deres 1-årige DV plag, som uheldigvis havde været løs på staldgangen og sikkert havde forædt sig i en sæk kraftfoder.
 
Hvad er forædning/grutforgiftning hos hest?
Grutforgiftning er en tilstand, hvor hesten har forædt sig i store mængder letfordøjeligt kulhydrat (stivelse eller sukker) typisk krybbefoder. Det kan både være pelleteret, müesli, havre eller byg.
For en ridehest vil det sige mængder over 3-4 kg. Det sker typisk, hvis en hest er løs i stalden om natten og får fri adgang til kraftfoder. A
FVENT IKKE OG SE TIDEN AN. Symptomer kommer oftest først efter ½ til 1½ døgn og så er skaden sket.
 
Hvad er symptomerne på forædning/grutforgiftning? •De første symptomer kan komme meget kort tid efter forædningen, i tilslutning til at mavesækken udspiles over dens normale grænse. Dette opstår både på grund af den store mængde foder, men også fordi kernerne svulmer op ved kontakt med spyt og mavesaft. Hesten kan få koliksymptomer, men dette ses ikke altid.
 
•Senere, når store mængder ufordøjet stivelse når ned til stor- og blindtarm, kan det udløse en kraftig fejlgæring med koliksmerter som følge af tarmlammelse, luftudspilede tarme eller diarré. Man skal ikke lade sig snyde af, at hesten ofte ved forgiftning kan være unormalt stille, det skal tages alvorligt. Den kan stå stille på samme sted i meget lang tid og være meget uinteresseret i sine omgivelser. Evt. kigger den om efter maven, løfter skiftevis på bagbenene eller sparker op under sig.
•Akut forfangenhed er en kendt komplikation til grutforgiftning.
 
Hvordan behandles forædning/grutforgiftning hos hest? Mistanke om, at hesten har forædt sig, er tilstrækkeligt til, at man ofte vælger at behandle hesten forebyggende. Således forsøger man at undgå følgevirkningerne, som kan udvikle sig til at være livstruende for hesten. Den nedenfor beskrevne behandling kan virke voldsom, hvis hesten endnu ikke udviser symptomer på sygdom. Men hvis hesten først er blevet syg, er det langt sværere at behandle den, og chancen for fuldstændig helbredelse bliver mindre.
I første omgang skal hesten have skyllet sin mavesæk for evt. at få en del af foderet ud af mavesækken igen. Dernæst skal man prøve at minimere effekten af den ufordøjede kulhydrat på tarmfloraen i stor- og blindtarm. Dette gøres ved at nedsætte passagetiden (parafinolie med sonde og faste) og binde lokalirriterende stoffer til tarmindholdet ved hjælp af aktivt kul. Der behandles også forebyggende for akut forfangenhed.
 
Hvorfor får heste grutforgiftning?
Årsagerne til, at hesten kan udvikle de ovennævnte komplikationer, kan sammenfattes således: Normalt skal alt let fordøjeligt kulhydrat (sukker og stivelse i korn og melasse) omsættes og optages i tyndtarmen hos heste. Hvis hesten indtager for store mængder stivelse, vil en del stivelse passere ufordøjet ned til stor- og blindtarm. I stor- og blindtarm bliver stivelsen næring for den normale tarmflora, som vil få en voldsom overvækst. Dette medfører, at der produceres mange affaldsstoffer herunder mælkesyre. Mælkesyren laver et pH fald i stortarmen, som virker direkte forstyrrende på tarmbevægelserne (tarm-peristaltik), idet der opstår en tarmlammelse. Derudover vil pH faldet medføre, at mange bakterier dør, således at der frigives giftstoffer (endotoxiner), som kan påvirke både tarmkanalens peristaltik, indre organer og hestens almenbefindende. Hestens tilstand er kritisk, da der kan udvikles shock. Ved en overvækst af en speciel bakterietype (streptokokker), afgives enzymer. Disse påvirker celler i hovens læderhud, således at hovbenet ikke er fæstnet så grundigt til hovkapslen. Herved er starten til en akut forfangenhed lagt. Hvad kan jeg gøre for at nedbringe risikoen for, at hesten får grutforgiftning? Sørg for, at der ikke gives for store mængder kerner ad gangen, og at der er lukket og helst låst til foderrum og fodervogn, når der ikke er mennesker i stalden. Det kan bl.a. være risikabelt, at have morgenfoder til alle hestene stående fremme i spande på staldgangen om natten, hvis en hest skulle bryde ud af sin boks.
 
Holstebro Hestepraksis
 

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Islandshesteklubben Fjörður - Agertoften 22 - 7800 Skive - mail@fjoerdur.dk - 51966199 - Spar Nord Bank - 8502 / 4584 925588 - CVR 34650764