Nye indlæg

 

Hvad er rideangst? Af Rikke Ravn

02-03-2017
Hvad er rideangst? Dette er det første indlæg omkring rideangst, og i dette indlæg vil jeg forsøge at sætte ord på, hvad rideangst kan være.
Først vil jeg lige præsenterer mig selv. Jeg hedder Rikke Ravn, og i sommeren 2016 blev jeg færdiguddannet jordbrugsteknolog med speciale i heste, og er nu i gang med en overbygning som er professionsbachelor i jordbrugsvirksomhed med speciale i husdyr. I
forbindelsen med uddannelsen til jordbrugsteknolog har jeg været i praktik i 8 uger hos Merete Stenner Nielsen, som er uddannet agronom og Blue Berry Hill basisinstruktør, som har arbejdet meget med nervøse og bange ryttere. Til min afsluttende eksamen skrev jeg opgave om rideangst, og hvordan man kan arbejde med det.
 
Derudover har jeg altid haft problemer med rideangst selv, og da jeg startede med at ride for omkring 17 år siden var jeg også lidt bange for heste. På billedet for oven rider jeg på en tidligere lånehest, som har udfordret mig meget. I starten kunne jeg næsten ikke stoppe hende, og hun blev nemt bange for ting, også ting hun har set mange gange. Men så kunne jeg også rigtig arbejde med mig selv, og jeg havde da også en del gode rideture på hende.
 
Rideangst er et udtryk der tit bruges i forhold til at være bange for at ride, enten generelt eller i specifikke situationer.
 
Men hvad er rideangst egentlig?
 
Hvis vi starter med at kigge på frygt, så er frygt en naturlig reaktion på en hændelse, som vi opfatter som potentielt farlig. Frygt er altså en overlevelsesmekanisme vi har. Angst adskiller sig fra frygt ved at det typisk er overdreven, og nogle gange grundløs.
 
Der er nogle forskellige symptomer som skal være til stede før man kan sige at ens rideangst reelt set er angst, og minimum en af symptomerne skal være fysisk. De fysiske symptomer stammer fra aktiveringen af det sympatiske nervesystem, som vil blive beskrevet i et andet indlæg.
 
De psykiske symptomer kan spænde fra at man er let ængstelig og urolig, til man er i panik og har dødsangst. Derudover kan man have en uvirkelighedsfølelse, man kan være bange for at miste kontrol over sig selv, og man kan have katastrofetanker om hvad der kan ske med én selv og ens nærmeste. Desuden kan man vise undvigelsesadfærd, hvor man undgår de situationer, som er relateret til ens angst.
 
De fysiske symptomer kan være:
 
• Man har hjertebanken
• Man sveder
• Man ryster
• Man kan have svært ved at trække vejret
• Man kan have trykken for brystet • Man kan have uro i maven, evt. diarré
• Man kan blive svimmel
• Man kan have en sovende eller prikkende følelse, som især rammer hænder eller fødder
 
Der er forskellige former for angstlidelser, men i forhold til rideangst, så er der formentlig tale om en eller flere fobier under kategorien enkelfobi. V
 
ed enkelfobi er man angst for særlige situationer eller ting. Da der er forskellige grader af rideangst, er det ikke sikkert at det hos alle hører under enkelfobi. Der er nogle kriterier som skal være tilstede, for at der er tale om enkelfobi: •
 
Man er bange for bestemte ting eller situationer, eller man har undvigende adfærd overfor disse ting eller situationer.
• Der skal være mindst 2 angstsymptomer ved udsættelse for disse ting eller situationer man er bange for. Der skal desuden være mindst 1 fysisk symptom.
• Der skal være en betydelig gene fra angsten eller undvigelsesadfærden.
• Der skal være en erkendelse af at angst eller undvigelsesadfærd er overdreven eller grundløs.
• Symptomerne er begrænset til de frygtede situationer eller tanker om de frygtede situationer.
 
Jeg er overbevist om, at når man har en idé om, hvad rideangst kan være, så er det nemmere at gøre noget ved det, samt man får en bedre forståelse for hvad det er, og hvad det er man går igennem.
 
Rikke Ravn
 

Kommentarer

    1 

    Skriv en kommentar

     
    Islandshesteklubben Fjörður - Agertoften 22 - 7800 Skive - mail@fjoerdur.dk - 51966199 - Spar Nord Bank - 8502 / 4584 925588 - CVR 34650764